Skidåkning i svenska fjällen eller utomlands—vad är bäst?

Alla som brukar åka till fjällen, till exempel Idre, har säkert någon gång ställt sig frågan: Borde jag prova på alperna eller någon annan skidort längre söderut istället? Vem har inte hört om skidresor till Frankrike, Österrike, Schweiz eller skidåkning i Italien?

Vi älskar alla typer av skidåkning och är förtjusta i backarna i Alperna och Dolomiterna. Ändå har vi givetvis en särskild förkärlek för vårt Idre och de svenska fjällen. Vi är således partiska men låt oss ändå göra en liten jämförelse!

Svenska fjällen, barnfamiljernas favorit

Låt oss börja med barnfamiljen som utgångspunkt. Det är trots allt många som åker till fjällen med familjen.

I de svenska fjällen är det lätt att hålla ihop med familjen i backarna. Om någon hamnar lite efter står det inte på förrän ni är samlade igen. I Alperna är det inte så. Där är skidsystemen mycket längre och mer invecklade.

I stora skidsystem är det lätt att komma ifrån varandra och då kan det ta ett par timmar eller mer innan ni hittar rätt!
För barn i de äldre tonåren är det givetvis annorlunda. Då kan den högre fallhöjden i Alperna vara en häftig upplevelse.

Exotiskt eller svenskt?

Vad vill du få ut av fjällresan? För vissa är det bara skidåkning som gäller men för de flesta är det helhetsupplevelsen som är grejen.
I de svenska fjällen känner vi oss som hemma. Maten, språket, kulturen—allt. Om du uppskattar att känna igen dig och vill kunna äta samma mat som hemma, då är svenska fjällen överlägsna.

Ifall du njuter av att upptäcka nya platser, testa annorlunda mat, kanske prova nya viner eller göra en utflykt bortom skidbackarna då är det klart roligare att åka på skidresa utomlands. Afterski kan också vara snäppet bättre på vissa skidorter utomlands.

Priset avgör ofta

För många som står och väger mellan en skidresa till fjällen och en skidresa till Alperna eller Dolomiterna är det i slutändan priset som avgör. Vad är billigast?

Svenska fjällen är helt klart billigare. Det kostar givetvis mycket mindre för en familj att sätta sig i bilen och köra upp till Idre jämfört med att köra eller flyga ner till mellersta Europa. Boende i Idre eller på de flesta andra håll i de svenska fjällen brukar också vara billigare.

För maten är det en annan femma. Det finns mat i alla prisklasser både hemma och utomlands. I de italienska Alperna och Dolomiterna går det till exempel att hitta riktigt prisvärd mat. På annat håll kan det vara dyrare än i Sverige.

Avståndet

Slutligen har vi avståndet. Till Idre kan du åka på en långhelg, men det är nog få som gör en sådan resa till Alperna eller Dolomiterna. Koldioxidutsläppen (en fråga som är riktigt aktuell nu) blir givetvis mindre om du åker till fjällen.

Men det är klart, vi har svårt att mäta oss med solen som de sydligare destinationerna bjuder på. Å andra sidan är skidåkning i svenska fjällen kring påsk—då solen kommit tillbaks—en oslagbar upplevelse om du frågar oss!